Playful Croatia

Odigraj Hirčevu tajnu razinu

Igrificirana tura u suradnji s Turističkom zajednicom grada Bakra

Okolica bakarska sa svoje je romantike na daleko znana. Tko je god grad posjetio, taj se ljepoti kraja nije mogao načuditi, i u istinu, daleko mora čovjek putovati, da nadje kraj i samo naličan okolišu bakarskomu. Nu toliko izmjena na tako malu prostoru, toliko naslade za oko i dušu, težko da će se gdje u domovini naći.”

Ovako piše o bakarskom kraju Dragutin Hirc u svojoj knjizi Hrvatsko primorje. U toj knjizi, veliki istraživač bilježi i svoja opažanja o Ponikvama, jezeru koji nastaje i nestaje.

Turistička zajednica Grada Bakra je našoj Ivi povjerila zadatak da osmisli igrificirano istraživanje – kao stvoreno za igru prirode – Ponikve. Na taj način smo odali počast velikom istraživaču i bakarskom nastavniku Dragutinu Hircu.

Izvori pune Ponikve i pretvaraju ih u jezero

Veselo istraživanje Odigraj Hirčevu tajnu razinu održalo se u sklopu manifestacije Margaretino leto 2020. godine. Bila je to odlična prilika za sve koji vole šetnje veličanstvenom prirodom, ali i izazove za moždane vijuge, za one koji vole naučiti nešto novo, a i priliku za malo natjecanje, a pogotovo ako vole sve navedeno.

Što se točno događalo u Ponikvama? Prava mala avantura i natjecanje. Kada god posjetite Ponikve, zateći ćete drugačiji prizor. Katkad jezero, katkad izvore vode koji prodiru iz dubina, a katkad udolinu i šumarak koji tek pažljivom promatraču odaje tragove vode visoko na kori stabala. No, ta igra prirode ima i jednu tajnu razinu, koja se otkrila prigodom održavanja igrificiranog istraživanja. Kad uđete u nju, propadnete kroz vrijeme u godinu 1877., prije negoli su o Ponikvama zabilježena dosadašnja saznanja. Da bismo se vratili u naše vrijeme, moramo nadoknaditi izgubljena znanja, otkriti posebnosti Ponikava i prirode okolice Bakra. Kao što su nekad bakarski nastavnici poput Hirca, Damina i Mohorovičića svoje slobodno vrijeme provodili diveći se prirodi ovog područja, tako su i sudionici ove igre zajednički proslavili njihov doprinos znanosti i prirodoslovlju na neočekivan način – kroz igru.

Posjetitelji su podijeljeni u tri tima, a potom su krenuli u luckastu igru povratka u sadašnjost.

Otkrij Hirčevu tajnu razinu
Neki od rekvizita.

Odigraj Hirčevu tajnu razinu održalo se u sklopu Margaretinog leta 2020. u organizaciji Turističke zajednice Grada Bakra i pod pokroviteljstvom INE.