Zaigrani Uskrs

Zaigrani Uskrs

Za nas koji volimo igre, Uskrs bi mogao biti najdraži blagdan. Pojam Easter eggs za nas ima posebno značenje zbog nezaboravnog osjećaja kad pronađemo pisanice iznenađenja, one slatke trenutke otkrića koji uopće ne utječu na tijek igre, ali nagrađuju nas što smo detaljno istraživali. Na Uskrs ne morate biti strastveni gejmer da biste se oduševili potragom za jajima.

Uskrs i igre idu ruku pod ruku. Hrvatske tradicije nisu ništa drugačije. Lov na pisanice i nije toliko raširen u hrvatskoj tradiciji, makar u novije doba sve više gradova organizira ovu zabavnu aktivnost za djecu. Hrvatska tradicionalna verzija lova na pisanice ipak postoji u određenim dijelovima zemlje i zove se crvene čizmice. Odrasli skrivaju pisanice u vrt i pošalju djecu da ih pronađu na uskršnje jutro. Ali, djeca nemaju zadatak da pronađu šarena jaja, već traže “crvene čizmice”. Usput otkrivaju pisanice, no cipelicama ni traga. Ili se barem tako čini.

Zaboravili smo spomenuti da djeca u potragu kreću bosa. Do trenutka kada skupe sve pisanice, nožice su im dobile i crvene čizmice od hladne jutarnje rose.

Ovaj običaj nije toliko raširen, ali druga poznata igra vezana za uskršnja jaja, kroz povijest je bila omiljen dječji izazov – tucanje jaja. Djeca uzimaju svoja ukrašena jaja i kuckaju jedno o drugo dok svako dijete drži svoje jaje. Dijete kojem se jaje slomi, predaje jaje pobjedniku. Neka djeca su bila tako dobra u ovome, da su bila u stanju pokupiti pisanice cijelom selu.

Više informacija u veselim uskršnjim tradicijama poslušajte u uskršnjoj epizodi podcasta Croatia Underrated.

Svaki trenutak je dobar trenutak za igru, a Uskrs tradicionalno uključuje igre. Sretan Uskrs!